villa layout - The Longhouse
The Longhouse – Jimbaran 6 bedroom luxury villa, Bali The Longhouse – Jimbaran 6 bedroom luxury villa, Bali
The 180-degree coastal panorama from The Longhouse will take your breath away. The narrow isthmus that separates The Bukit Peninsula from the rest of Bali is clearly visible over the treetops and a chain of majestic volcanoes loom in the distance. At night, the view of the island’s southern plains ablaze with twinkling lights is equally spectacular.

Designed by renowned Balinese architect, Popo Danes, The Longhouse is a three-storey masterpiece of contemporary tropical design. Integrating the natural contours of the land this spacious villa is an intriguing maze of thatched roofs, lush gardens and cascading water features. Evocative interiors reflect the owners’ love of their adopted island home, with hand-picked textiles, furnishings and antiques collected during extensive travels across the Indonesian archipelago.

The atmospheric living room on the upper floor melds seamlessly with the infinity pool just beyond, and the villa’s six generous bedrooms are each imbued with their own unique Indonesian flavour. The villa’s long narrow design affords similar stunning views from every room and this, combined with a delightful garden, convivial dining room, air-conditioned gym, spa room and home theatre, makes The Longhouse a perfect holiday retreat.

From the moment you arrive you will be lavished with the warm hospitality that the Balinese are so famous for. The experienced, staff team includes two talented chefs, equally adept at whipping up Italian, Asian, Moroccan and Balinese feasts from a suggestion menu (on guest account) or grilling up a seafood barbecue. In-villa activities include the art of Balinese flower offerings, private yoga classes and decadent spa packages, while a car and driver  is on available (extra charge applies) for those who wish to explore the rugged beauty of the Bukit Peninsula and beyond.
The Longhouse

Villa layout

The Longhouse extends over three floors, each connected by a lift to the ground floor parking area.  On the upper floor are the living and dining rooms, kitchen, master bedroom and swimming pool.  Below are three guest bedrooms and the home cinema, plus, at a slightly lower level, two twin bedrooms separated by a sitting area that opens to the garden.  Lower still, the villa’s mezzanine level is home to a spa room, gym, kids’ play area and the staff quarters.

Carved into the wall of pale local stone that forms the villa’s backbone, little alcoves display statues and paintings evoking the epic story of the Ramayana, and passageways dotted with intimate seating areas and open stairways link spaces together.